Sunday, November 18, 2012

Kek Pelangi Samba

Assalamualaikum....

 Alhamdulillah, bersyukur, kerana masih bernyawa di Bumi Allah ini pada saat ini...Bersangka baiklah dengan Allah bila ada ujian dtg menimpa kita...setiap ujian yg dtg menunjukkan kasih sayang Allah pd kita utk lebih mendekatkan diri kita pada Nya..

Hm..hari ni sy nak kongsikan satu resepi kek yg saya buat time cuti hari tu...ni sy bagi nama kek ni Kek Pelangi Samba..hehe..kenape ek samba?? kalu tgk selang2 kaler kak kek ni, terbyang afrika..samba ni, kalu nk diikutkan ada lah sejenis tarian yg berasal dari brazil dimana genre muzik nya berakar dari afrika..nak tau lebih boleh google ye.. tp x tau la kan korang tgk kek ni mcm terbayang negera apa kan..hehe..

Amacam?? ok x?? ni first attemp icing kek ni..hehe

Warna lapisan kek tu mcm tudung saji kt belakang la pulak..hehe

ha...maaf la sbb kejadian kek ni x beberapa cantik, sbb chef ni x pandai icing (layak ke gelar diri chef ..OMG..hehe ) tp sedap...boleh la kalu takat nk makan adik beradik kan...plan asal nak buat ikut kaler rainbow, tp sbb stok pewarna kat rumah ada yg ni je..hentam saja Labu!..hehe

Ni dia resepi kek..senang je resepi kek ni...dlm resepi ni, sy double the dose sbb kalu ikut dose asal sikit je dapat adunan,  kek x tebal...so kalu tgk 250g, tukar jd 500 g...amek resepi dari mak...pakai sponge mix je ..senang kerja..hehe..

Kek Pelangi Samba

Bahan-bahannya:
250 g sponge mix
4 biji telur
60 g minyak
60 g air - sy guna full cream milk
1 sdk esen vanilla

Cara-caranya:

- Putar sponge mix bersama telur sampai betul2 kembang ( guna high speed ).
- Tambahkan susu..pukul lg 3 minit...
- Masukkan minyak, pukul bg betul2 sebati ( guuna  medium speed)
- bahgikan kedalam mgkuk kepada 3 bahagian (sbb sy letak 3 kaler je, kalu nak 4 kaler, bgkan kepada 4 and so on..)..timbang bg setiap adunan tu sekata, so bila bakar, ketebalan dia sama je..
bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit..
- Bila masak, biarkan sejuk..

Topping:

500 ml non-diary whipping cream
Gula icing- ikut stakat mna manis yg nak..tp su x letak sbb whipping cream tu dh manis dah..
Blueberry paste

Cara-caranya:

-Putarkan whipping cream dgn kelajuan sederhana (follow instructions kat kotak ) sampai kita dpat soft peak..
-Bila dah kembang. kalau nk tmbah gula, boleh...bila tmbah gula cream akan nmpak berkilat skit..
- Bila dh dapat soft peak tu, boleh la guna untuk hias kek ikut creatvity sndiri..
- untuk layer cake, sy sapukan blueberry paste utk lapisan paling bawah, then, baru ltak whipping cream.

Buat sampai habis lapisan kek...then lebihan cream tu digunakan untuk decoration dia...
Smpan kek dalam peti sejuk dulu..then boleh la dihidang kan...

Selamat Mencuba...hehe




No comments: